Dzīvo vesels

Bio In – programma cilvēka mikro-floras līdzsvaram un veselībai


images (1)Izrādās, ka cilvēks ir ļoti, ļoti pārapdzīvota ‘’planēta’’ – pie mums uz dzīvi apmetušies neiedomājami pūļi  (skaitlis, kas rakstāms ar 18 nullēm) baktēriju. Tas ir 10 reizes vairāk nekā visas ķermeņa šūnas, kopā ņemtas. 

Tas, ka cilvēka organismā baktēriju vairāk nekā šūnu, tā domā ne tikai Vašingtonas universitātes zinātnieki. Kopš 2008. gada darbojas cilvēka mikrobioma projekts – pētnieki atklājuši, ka mēs sevī nēsājam prātam neaptveramu daudzumu mikroorganismu. Tie dzīvo visā mūsu ķermenī un uz tā un skaitliskā ziņā krietni pārspēj mūsu pašu šūnas. Uz katru šūnu cilvēkam ir desmit baktēriju šūnu. Evolūcijas laikā baktērijas ir tik cieši “saaugušas” ar mums, ka zinātnieki par tām runā kā par papildu orgānu – mikrobiomu.

Cilvēka MIKROBIOMS – tas ir visu mikroorganismu kopums, kuri dzīvo cilvēka ķermenī un mijiedarbojas viens ar otru un organismu kopumā:

  • deguna blakusdobumā
  • kuņģa zarnu traktā
  • uz ādas
  • uroģenitālajā sistēmā
  • plaušās
  • limfātiskajā sistēmā

Zinātnieki sākuši pētīt mikrobiomu, un daudzie jaunie atklājumi liek domāt, ka mūsu baktēriju mikrofloras izjauktais līdzsvars būtiski ietekmē to, kā attīstās dažādas slimības, sākot ar bronhiālo astmu un beidzot ar cukura diabētu un vēzi.

Baktērijas pavada cilvēku no šūpuļa līdz kapam. Kamēr embrijs atrodas mātes organismā, tas ir droši pasargāts no baktērijām. Taču jau dzimšanas brīdī pirmie dzīvie radījumi, ar kuriem cilvēks sastopas, ir baktēriju šūnas.

Trīs mikroorganismu grupas :

  1. Derīgās – Probiotiķi, bifido un laktobaktērijas
  2. Nosacīti patogēnās – stafilokoki, streptokoki un zarnu nūjiņa un citas
  3. Patogēnās – Salmonellas, pienskābās baktērijas, dizentērijas baktērijas

 

Svarīgi atcerēties, ka cilvēks pilnībā ir atkarīgs no šiem mikroorganismiem.

Jaunākie zinātniskie pētījumi ir pierādījuši cilvēka BIOMA ietekmi uz:Picture2

  • veselību
  • ēšanas paradumiem
  • cukura līmeni asinīs
  • garastāvokli
  • ilgdzīvi
  • gremošanu un barības uzsūkšanos
  • imunitāti
  • liekā svara formēšanos

Interesants fakts par lieko svaru, izrādās ir baktērijas, kas veicina aptaukošanos un gluži otrādi – veicina notievēšanu. To apliecina Vašingtonas universitātes  Gastroenteroloģijas profesora Sema Kleina pētījums .

Arī serotonīna – «laimes hormona» līmeni pieaugušam cilvēkam regulē baktērijas.

Kalifornijas Universitātes (Arizonā) un Ņūmeksikas Universitātes zinātnieki uzskata, ka  baktērijām ir izdevīgi, lai cilvēks uzturā lietotu noteiktus produktus, jo tajos ir vielas, kas palīdz baktērijām vairoties.
Vieni dod priekšroku taukiem, citi – cukuram. 

Svarīgs fakts, ka ceļošana un pārtikas produktu imports pēdējos 100 gados nopietni ietekmējuši mūsu BIOMU.

Kas ir normālā zarnu mikroflora?

Normālā zarnu mikroflora ir noteiktu baktēriju sugu iemītnieki cilvēku zarnās. Tās ir pienskābās baktērijas (bifidobaktērijas, laktobaktērijas), zarnu nūjiņas, enterokoki un citas baktērijas. Normālā zarnu mikroflora organismā veido tā saucamo ekoloģisko sistēmu, kas ir sabalansētā stāvoklī ar nosacīti-patogēnu („sliktu”) mikrofloru. Kad šīs līdzsvars tiek izjaukts, tad „sliktās” baktērijas sāk savu „nelabo” darbu.

Normālas zarnu mikrofloras galvenā loma ir neļaut „sliktiem” mikroorganismiem, tādiem kā Candida, Staphylococcus un citi, augt un vairoties. „Labās” baktērijas organismā veic daudzas svarīgas funkcijas:

„Labās” baktērijas parasti veic savu ”ekodarbu” un nenokļūst organisma iekšējā vidē, pateicoties zarnu gļotādas un epitēlijšūnu barjerai, kas izklāj zarnu gļotādu.

Kam jābūt tavās zarnās ?

Ideāla zarnu mikrofloru veido 85% „labo” un 15% „slikto” baktēriju. Šāds līdzsvars svarīgs ne tikai sliktas omas atgaiņāšanai, bet arī, lai:
– pārstrādātu pārtiku un uzsūktu vērtīgās vielas;
– ražotu vitamīnus (K un B grupas vitamīni), uzsūktu minerālvielas un atbrīvotos no toksīniem;
– pasargātu no alerģijām;
– nodrošinātu imūnsistēmas darbību (vienkāršoti runājot, 80% imūnsistēmas meklējama zarnās).
Slikto baktēriju ir saviesies pārāk daudz, ja vēders pūšas un gāzējas, kārojas cukura, ir nogurums un nelabums, galvassāpes, aizcietējumi vai caureja. Iespējams, to ir pārāk daudz arī gadījumā, ja, neskatoties uz  veselīgo sabalansēto uzturu un fiziskām  aktivitātēm, nevari atbrīvoties no liekajiem kilogramiem.

Zarnu mikroflora ir kā lakmusa papīrs tavai attieksmei pret ķermeni. Ja ēdīsi sliktu ēdienu, labām baktērijām būs grūtāk izdzīvot, jo šāda pārtika rada skābu vidi organismā, toties sēnītēm un citiem „ļaunajiem” tā nāk tikai par labu.

Zarnu mikrofloru negatīvi ietekmē arī:
– antibiotikas;
– hlorēts ūdens;
– antibakteriālās ziepes;
– lauksaimniecības ķimikālijas;
– piesārņojums.

Tā kā pilnībā no šiem faktoriem ir gandrīz neiespējami izvairīties, tad eksperti iesaka parūpēties par labo baktēriju rezervēm no ārpuses.

Mikrobioma balansam nepieciešami PROBIOTIĶI . Esam jau šo vārdu dzirdējuši daudzkārt. Vai PROBIOTIĶI – ir moderns mīts vai atslēga uz veselību?

Prebiotiķi un probiotiķi patiesībā ir pavisam atšķirīgas lietas! PREBIOTIĶI – tie ir “ēdiens” vērtīgajām baktērijām, bet PROBIOTIĶI – vērtīgo mikroorganismu dzīvās šūnas. Tie arī darbojas pavisam atšķirīgi: prebiotiķi stimulē dabīgās mikrofloras augšanu, bet probiotiķi – tie ir pati mikroflora. Prebiotiķi stimulē organisma vērtīgo baktēriju populāciju, bet probiotiķi paši ir šīs populācijas daļa, taču – pavisam neliela daļa, līdz ar to nespēj uzturēt un radīt baktēriju balansu. Probiotiķu un prebiotiķu kombinācija kuņģa-zarnu traktā, kas veicina zarnu mikrofloras augšanu.

Tā ka baktērijas ir dzīvi mikroorganismi, tāpēc ar tiem jārīkojas maksimāli saudzīgi. Ir svarīgi:

  • probiotiķus  ”nogādāt” vajadzīgajā vietā organismā
  • probiotiķu iedzīvošanās un pavairošanās
  • probiotiķu saglabāšana iepakojumā.

 DEM4 Laboratorija  , kas ir apvienojusi Amerikas, Eiropas un Āzijas vadošos zinātniekus, zinātniskos institūtus un ražošanas koncernus  piedāvā

unikālu , inovatīvu programmu Bio In  cilvēka mikrobioma balansa atjaunošanai.

 Bio In – sabalansēta programma, kas kompleksi uzlabo organisma un gremošanas trakta stāvokli. Tās unikalitāte slēpjas tajā, ka lietotājs to var personalizēt atbilstoši personīgajām vajadzīgām.

Simbiotiķu programma atšķiras ar speciālu iedarbību, kas sakārto konkrētu organisma funkciju:

 

  • iznīcina sliktās baktērijas un sēnītes;
  • uzlabo vielmaiņu, samazina vēdera uzpūšanos un citus nevēlamus simptomus;
  • paaugstina derīgo vielu uzņemšanas spējas;
  • stiprina imunitāti;
  • izvada toksīnus un smagos metālus;
  • kontrolē holesterīna līmeni organismā;
  • novērš alerģijas;
  • atjauno dabisko skābju-sārmu balansu organismā;
  • palēnina novecošanas procesus.

lejupielādeKompleksā programma Bio In sastāv no vairākiem etapiem.

Katrs etaps secīgi sagatavo organismu nākamajam, bet rekomendējamo produktu iedarbībai piemīt sinerģētisks efekts.

Optimālāku  efektu var sasniegt, lietojot tikai visu programmas kompleksu, nevis atsevišķas tā sastāvdaļas.

 

Uzzini par jaunāko BIO IN programmu un tās produktiem šeit

 

Rakstam izmantotā literatūra žurnāls ''Ilustrētā zinātne''07'2014,
www.vision.lv

Komentēšana nav pieejama.