Dzīvo vesels

Sportiskas aktivitātes

15082013 109Nav nekā patīkamāka pasaulē,

kā būt veselam!

Vesels cilvēks ir laimīgs, viņš var aizrauties ar jebkuru darbu. Ne velti saka: „Veselā miesā – vesels gars”. Taču, lai allaž būtu vesels, jāievēro zināmi nosacījumi – sportiskas aktivitātes, sabalansēts uzturs.

Lai būtu laba veselība ir jāsporto, un, lai varētu sportot ir jābūt veselam.

Sports veido harmoniskāku personību- sakārto domas, ceļ pašapziņu, uzlabo pašsajūtu un izskatu, stiprina un norūda organismu. Lai mēs spētu labi darboties straujajā dzīves ritmā, izturēt spriedzi un pārslodzi, mums ir sevi jāuztur formā, jātrenē, jānorūda, jāstiprina. Bet sportot vajag veselīgi un patīkami, un tad, tas kļūst par dzīvesveidu.

Pēdējos gados arī Latvijā arvien straujāk ienāk nūjošanas (nordic walking) mode. Vēl pirms pāris gadiem, kad nūjošana Latvijā nebija tik populāra , nūjotājus uzskatīja par “dīvaiņiem” – soļo pa ceļiem ar tādām kā slēpošanas nūjām rokās. Izskatās visai amizanti, turklāt vēl nācās uzklausīt dažādas interesantas piezīmes, piemēram “Hei, tu laikam slēpes esi aizmirsis …”, bet šos cilvēkus tas īpaši neuztrauca. Daži pabrīnījās, daži ieinteresējās – kas gan tā par nodarbi?

Nūjot ir veselīgi! Uzzini, kāpēc!

Nūjošana:

1. ir nodarbe svaigā gaisā — tas nozīmē gan tuvību dabai un stresa mazinājumu, gan nodarbības efektivitātes pieaugumu un organisma imunitātes stiprināšanu visos gadalaikos.
2. kliedē sāpes, muskuļu sasprindzinājumu plecu un skausta apvidū; Nūjošana ir viens no ziemeļvalstu ģimenes ārstu visbiežāk ieteiktajiem sporta aktivitāšu veidiem ķermeņa svara regulēšanai, sirds un asinsvadu sistēmas uzlabošanai, vispusīgai un efektīvai slodzes nodrošināšanai visam ķermenim;
3. saudzē locītavas — tās tiek noslogotas par 30% mazāk, nekā, piemēram, vienkārši soļojot;
4. veicina veselīgu miegu;
5. pamazām atvieglo muguras sāpes;
6. uzlabo organisma apgādi ar skābekli;
7. ir labas zāles pret galvassāpēm, ko izraisa ilgstoša sēdēšana;
8. vienmērīgi nodarbina gandrīz 600 muskuļus, tas ir, 90% visas ķermeņa muskulatūras;
9. ir efektīvs novājēšanas līdzeklis. Nūjojot stundas laikā tiek sadedzināts aptuveni 400 kaloriju. Vienkārši soļojot, tiek patērēts par 20% mazāk enerģijas;
10. saudzējoša iespēja tiem, kuri ilgāku laiku nav sportojuši un ķermenis ierūsējis mazkustīguma dēļ;
11. ir dabisks, patīkams, veselīgs līdzeklis pret stresu;
12. veicina tā dēvētā laimes hormona oksitocīna veidošanos organismā, rada gan fizisku, gan emocionālu labsajūtu.

13. ir “zaļa” — videi un cilvēkam draudzīga nodarbe. Nūjošanai nav īpašu prasību pret dalībnieku nūjošanas iemaņām, turklāt nodarbības grupā var vairot draugu pulku.

14. Tas ir vienkārši un pa spēkam ikvienam!

Pareizais nūju garums:

Nūjotpriekam un pastaigas efektivitātei svarīgi, lai tās ar jums saderētu kā cimds ar roku. Nūju garuma aprēķināšanai ir formula: jūsu auguma garums (centimetros) reizināts ar 0,68. Speciālisti piekodina: drīzāk, lai nūjas ir mazliet par īsu, nekā par garu.

Vislabāk ir pareizu nūjošanu apgūt speciālista vadībā (  vismaz 5-7 reizes 🙂 ) . Speciālists palīdzēs  gan izvēlēties pareizās nūjas, gan sniegs instrukciju par pareizu nūjošanas tehniku. Tā vien škiet, ka tas ir pavisam vienkārši un katrs to var uzsākt bez priekšzināšanām un tomēr der atcerēties, ka  tikai pareiza nūjošana nāks mūsu veselībai par labu. Nūjotāji saka, ka vislabāk nūjot ir grupā ar  instruktoru. Nodarbības grupā vairojot nūjotprieku! Es esmu nūjojusi gan grupās , gan vienatnē  ( kas arī ir ļoti svētīgi agrās rīta stundās 🙂 )

SKATIES VIDEO, kā pareizi nūjot:

 

Komentēt